Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Különleges lófajták

                                      KÜLÖNLEGES LÓFAJTÁK:

 

FALABELLA A LEGKISEBB:falabelle.jpg
 Az Argentínából származó fajta kialakulásáról nem tudunk biztosat. Nevét első tudatos  tenyésztője után kapta. Feltehetőleg a criollo lovaktól származik, egyesek szerint egy földcsuszamlás zárhatott el egy kisebb ménest a külvilágtól, ahol a belterjes szaporodás következtében egyre kisebb egyedek születtek. A falabella nem póniló, hanem törpeló, mivel arányai a melegvérű ló testfelépítését tükrözi, annak kicsinyített mása. Minden színben megengedett, marmagassága nem haladhatja meg a 86 cm-t. A falabella a legdrágább fajták egyike, s minél apróbb, annál borsosabb az ára. Házi kedvencként tartják, sokszor bent él a lakásban, mint egy kutya vagy egy macska.

SHIRE A LEGNAGYOBB:shire.jpg

A világ legnagyobb lófajtája. Mind a négy láb csánktól lefelé szársekély, olykor harisnyás, esetleg fehér lábú. Nem ritka a fehér fejű sem. Feje arányos, gyakran enyhe kosfej, nyaka hosszú, vállai dőltek. Marja kifejezett, szügye izmos, háta középhosszú, fara csapott. Lábai a hidegvérűekéhez képest hosszúak, a lábtő és a csánk ízülettől lefelé hosszú szőrök borítják. A paták kifogástalanok és nagyok.

Mérete ellenére energikus és jóindulatú segítőtárs a mezőgazdasági munkákban, vagy a városi fogatok előtt dolgozva. Mozgása jó, térölelő, ügetése energikus. Nem szeret sokat vágtázni, de ugrani tud annyira, amivel egy könnyű terepen elboldogul.

A shire-t hatalmas termete ellenére végtelen jóindulat és jó munkakészség jellemzi, bár a túlzott méretekkel együtt gyakran jó néhány küllemi hibával - például nem elég jól izmolt combok, a hátulsó lábak kardos állása - rendelkeznek az egyedei.

Egy átlagos shire testtömege 1 tonna körül van, és 5 tonna terhet képes elvontatni.

ARAB TELIVÉR A LEGŐSIBB:

Az arab telivér
Fajtanévjegy

Hazája: Arábia

Marmagasság: 145-155 cm

Súlya: 300-400kg

Színe: szürke, sárga, pej, (a feke-tét főleg az arábiai tenyészetekben kerülik) a tarka nem megengedett
Természete: bátor, okos, hűséges

Élettartam: még a 25-30 éves ló is munkaképes
 

arab-t.gif

Általános leírás

Feje viszonylag kicsi, száraz, nemes, gyakran csukafej. Szemei nagyok, egymástól viszonylag távol ülnek. Orrlyukai nagyok, fülei kicsik, mozgékonyak. Nyaka ívelt, izmos, mégis kecsesen vékony. Vonalát gyakran úgy hangsúlyozzák, hogy a sörényt néhány centiméter hosszan a tarkó mögött rövidre vágják. Jellemző a kvadratikus testfelépítés, tehát a ló egy négyzetbe foglalható. Szőre finom tapintású, rövid, a hosszúszőrök selymesek. Gyönyörű látványt nyújt zászlószerűen feltartott farka. Bőre vékony és finom. Mozgása térölelő és rugalmas. Lábai erősek, korrekt állásúak. Patái kicsik, kemények, ellenállók.

Története

Az arab telivér a legősibb lófajták egyike, közel ötezer éves múltra tekint vissza. Alig található ma a világon olyan lófajta, amelynek az ereiben nem csörgedezik arab vér. Még az angol telivér kialakításában is részt vett. Tenyésztése a Krisztus utáni VI-VII. században, tehát Mohamed próféta idején teljesedett ki. A keleti ember úgy vigyázott a lovára, mint a szeme fényére, mert a Korán szerint "rettenetes halállal bűnhődik minden igazhitű mohamedán, aki hitetlennek ad el belőlük". Mindaddig egy darab sem jutott el belőlük Keletről, míg - kb. 2000 évvel ezelőtt - fondorlattal ki nem lopták. A sivatagi nomád törzsek nagy odaadással folytatták a tenyésztést, ami nem csak vallási kötelezettség volt, hanem a törzs fennmaradását is szolgálta
.
Kíméletlenül kiszelektálták a nem megfelelő egyedeket. Az ember mellett, azonban a természet keze munkája is formálta a fajtát, ugyanis a sivatagi körülmények között csak a legszívósabb, legigénytelenebb, legellenállóbb lovak érték meg a szaporodóképes kort. Így alakult ki az a pár híres, ma is létező törzs és vonal, ahonnan a leghíresebb lovak származnak. A három leghíresebb törzs: a Kohaylan, a Saklavy és a Muniki törzs. A Kohaylan törzs a három közül a legnépesebb és magában foglalja a Kohaylan és a Hadban vonalat. A Saklavy törzs az előbbinél finomabb testfelépítésű. Ide tartozik a Saklavy, az O-Bajan, a Rishan, a Tuwaysan és a Milwah vonal. A Muniki törzs tagjai az arab telivérek között a leggyorsabbak és a legkitartóbbak. 1967-ben megalakították a WAHO-t, (World Arabian Horse Organisation) tehát az Arab Lovat Tenyésztők Világszövetségét, mely alapos mérlegelés és szakértők bevonása után dönti el a tenyésztő ország, egyesület. vagy a törzskönyvek felvételét.
A fajta használata

Leginkább hátaslónak tartják. Szívóssága, kitartása miatt leginkább a távlovaglásban ér el nagyszerű eredményeket. Sokan tartják csupán azért, hogy gyönyörködjenek benne. Intelligenciája és szelídsége gyermekek lovagoltatására is ideálissá teszi, de ugyanúgy találunk köztük tüzes, temperamentumos példányokat is.
 

 
 

 

Profilkép


Utolsó képArchívum

Naptár
<< Augusztus / 2019 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 29646
Hónap: 160
Nap: 3